Skúsme začať nový rok zelenšie, bez zábavnej pyrotechniky

31. decembra 2020, peterkalivoda, Nezaradené

Skúsme začať nový rok zelenšie, bez zábavnej pyrotechniky

Odchádzajúci rok bol naozaj veľmi náročný a dnes nikto nevie povedať, aký bude ten nový. Niečo, ale ovplyvniť vieme a nový rok 2021 môžeme začať aj „zelenšie“ a ohľaduplnejšie k životnému prostrediu. Ohňostroje a pyrotechnika po dlhé roky akosi patrili ku Silvestru, ale v posledných rokoch je však veľmi jasne badateľný trend obmedzovania alebo dokonca úplného zakazovania používania pyrotechniky v mnohých mestách a obciach na Slovensku (tento trend je zrejmý aj v zahraničí). Koronavírus výrazne tento rok ovplyvnil aj túto oblasť a zapríčinil zrušenie tradičných ohňostrojov v mestách po celom Slovensku.

Mestá a obce poukazovali pri obmedzovaní a zakazovaní používania zábavnej pyrotechniky na poškodzovanie zdravia, ohrozovanie života ľudí a zvierat a v neposlednom rade aj na znečisťovanie životného prostredia. Samostatnou kapitolou je práve záťaž, ktorú ohňostroje zanechávajú aj na životnom prostredí. Toxické čiastočky z ohňostrojov sa môžu dostať do pôdy alebo podzemnej vody a vodných tokov. ŠHMÚ uviedol, že počas silvestrovskej noci na prelom rokov 2018 a 2019 na niektorých miestach zaznamenali desaťnásobnú koncentráciu škodlivých látok v ovzduší. Zvukový efekt, ktorý je sprievodným javom ohňostroja môže presiahnuť hranicu 150 decibilov. Ohňostroje a zábavnú pyrotechniku môžu citlivo vnímať deti, ktorá sa môžu budiť s plačom, ohrození hlukom sú aj starší a chorí ľudia. Citlivo môžu na zvukové svetelné a svetelné prejavy reagovať zdravotne postihnuté osoby, autisti alebo epileptici.

Ohňostroje a rôzne voľne dostupné petardy a delobuchy škodia svojim hlukom a vizuálnym prejavom zvieratám, domácim, hospodárskym, aj tým voľne žijúcim, nie je preto prekvapením, že práve po Silvestri býva najviac stratených psov a mačiek. Čo tak tento rok porozmýšľať napríklad nad prskavkami alebo sviečkami a ak použitiu zábavnej pyrotechniky neviete odolať, skúste zvážiť si takú, ktorá má len malý dosah – čo sa týka hlučnosti aj svetelných efektov.

A posledná vec, buďme tento rok ohľaduplní k zdravotníkom a lekárom, ktorí toho majú naozaj dosť. Ak sa predsa len rozhodne pyrotechniku používať, dávajte si prosím veľký pozor.

Štastný nový rok a ak ho začneme na Slovensku trošku zelenšie, určite sa to počítaJ