Založ si blog

Chaos v nástupe do škôl naďalej pokračuje

Ak minister Krajčí má odstúpiť lebo nezvláda zdravotníctvo tak čo potom minister školstva Branislav Gröhling?

Počas prvej vlny takto pred rokom sa bleskurýchlo zavreli školy, Slovensko tak urobilo ako jedna z prvých krajín, niečo sa na nás valilo, nevedeli sme čo to je, spolu s nami alebo hneď po nás tak urobila väčšina krajín Európy a v podstate aj celého sveta. Podľa štúdie Unicef 150 krajín zavrelo školy úplne, ďalších 10 čiastočne. V máji sa začala covid situácia zlepšovať a krajiny začali postupne školy otvárať. Po skončení letných prázdnin 100 krajín otvorilo školy úplne a 50 aspoň čiastočne a cca. 25 krajín drží školy úplne zavreté, vrátane Slovenska. Slovensko sa dostalo na špicu Európy, ako od novembra upozorňuje Dajme deťom hlas“ Pri porovnaní v rámci celej Európy (vrátane Balkánu), boli v počte dní s úplne otvorenými školami horšie len krajiny Rumunsko, Bosna a Hercegovina a Severné Macedónsko. Ak porovnávame počet dní s čiastočne zatvorenými školami, predbehla nás len Bosna a Hercegovina. Pri celosvetovom porovnaní dní, kedy boli u nás otvorené všetky školy je Slovensko na 148 mieste z 214 – radíme sa medzi Keňu a Etiópiu.

Dištančná výučba je mimoriadne náročná pre najmenšie deti a ich rodičov, ktoré potrebujú kontakt s učiteľom. V najťažšej situácii sa nachádzajú deti a rodičia z vylúčených komunít, kde je obrovký problém s prístupom na internet, so zariadeniami, ktoré sú na to potrebné (tablety či notebooky) a s rodičmi, ktorí nechcú alebo pri všetkej snahe jednoducho nedokážu nahradiť učiteľa. Pamätáte si ešte na to keď ponúkli pomoc mobilní operátori, ale ministerstvo ich odmietlo?  Keď na situáciu upozornili v Inštitúte vzdelávacej politiky – v septembri 2020 robili dotazníkový prieskum na školách, z ktorého sa zistilo, že počas prvej vlny sa vôbec neučilo 52 tis.detí  bolo im zo strany ministerstva naznačené, že to nie sú želané výsledky a teda aby prieskum upravili. Po odmietnutí prišlo k odchodu bývalého šéfa inštitútu, aj jeho kolegov.

Keď prvýkrát zatvorili školy v Česku, zareagovala verejnoprávna ČT vysielaním programu UčíTelka, ktorý bol zameraný na žiakov prvých a druhých ročníkov ZŠ. Tento týždeň sa školy opäť zavreli tak ČT reláciu obnovila. Viacerí odborníci v Českej republiky upozorňovali, že výučba na diaľku ma za následok posilňovanie nerovnosti medzi deťmi. Diskusia sa viedla aj k otázke maturít, vyjadril sa k nej aj premiér Andrej Babiš.

Český minister školstva navrhuje iný model. A čo diskusia na Slovensku? Budú u nás tento rok vôbec maturity?

Zlá pandemická situácia je aj v iných krajinách, školy nechali napriek tomu otvorené a to aj v najviac postihnutých regiónoch, napr.Francúzsko. V rakúskom Tirolsku zistili výskyt nebezpečnej Juhoafrickej mutácie COVID-19 a od začiatku februára túto spolkovú krajinu hermeticky uzavreli. No žiaci základných a špeciálnych škôl sa do škôl vrátili od pondelka 15.2 a takúto možnosť dostali aj študenti stredných škôl, ak ich rodičia pracujú – ako to u nás voláme v kritickej infraštruktúre.

Poďme späť na Slovensko. Chaos dosiahol vrchol tento týždeň. Slovensko sa dostalo na prvé miesto v rebríčkoch úmrtnosti na svete, vláda zaviedla povinnú prácu z domu a prísnejší lockdown. Školy sa mali otvoriť od 3.3.2021 pre deti rodičov, ktorí z domu robiť nemôžu. Riaditelia do poslednej chvíle čakali na pokyny od rezortu školstva do poslednej chvíle. Dozvedeli sa že školy sa otvoria od pondelka 8.3. pre všetky deti. Prvé pochyby začali uvádzať samosprávy, napr. v Bratislave, neskôr odborná verejnosť, v sobotu sa k téme vyjadrili aj odborníci z Dáta bez pátosu. Ozvali sa aj samotní učitelia a v nedeľu sa k téme vyjadril aj infektológ Pavol Jarčuška, ktorý v Košiciach vítal Sputnik s Krajčím a Matovičom a poslal Krajčímu oficiálnu žiadosť, aby ho schválil. V kritike analytik Ivan Bošňák ešte pritvrdil v ankete portálu postoj.sk, kde zatváranie a neotvorenie škôl označil za najväčšiu chybu počas celej pandémie.

Pán Bošňák je pritom asistentom poslanca Viskupiča za stranu SaS, ktorá riadi ministerstvo školstva. Ministerstvo v nedeľu  aktualizovalo pokyny k návratu do škôl k 8.3 na svojom webe a hodilo to celé na zriaďovateľov a riaditeľov…

Zatvorenie škôl by mali najlepšie zvládať vysokoškolskí študenti, ktorí sú technicky aj mentálne schopní študovať samostatne a preto by pre nich dištančná forma nemala predstavovať problém – hoci napr. medikom online pitva tú skutočnú nenahradí…. Preto si pre vysoké školy ministerstvo prichystalo iné prekvapenie, zrušenie autonómie a samosprávy a ich ovládnutie politickými nominantmi ministra školstva osobne a nazvalo ich „reforma vysokých škôl“.

Návrh v tejto podobe zdá sa neprejde, objavila sa masívna kritika zo strany vysokých škôl, ale to neznamená, že sa o to nepokúsia opäť. To je mentálne zrkadlo súčasnej vlády…

Súčasný manažment medveďa hnedého na Slovensku je doslova katastrofou

17.07.2023

Rezort životného prostredia pod vedením exministra Budaja absolútne nezvládol manažment medveďa hnedého na Slovensku. Žiaľ, aj súčasne poverený minister Chrenko nekoná. Generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Dušan Karaska sa k incidentom ani nevyjadruje a nehľadá riešenia. Pritom denno denne vidíme, ako sa konfliktné situácie stupňujú, verejná mienka sa obracia [...]

Roky 2020-2023 v ENVIROREZORTE – roky nenaplnených sľubov, odborných zlyhaní, neprofesionality, komunikačných vojen a netransparentných rozhodnutí

09.06.2023

Takto by sa dalo stručne zhodnotiť pôsobenie ministra Budaja (OĽANO/Demokrati) v rezorte životného prostredia v rokoch 2020 až 2023. Veľké vyhlásenia z roku 2020 sa premenili na zápach, ktorý bude z ministerstva ťažké vyvetrať dlhé roky. Je to už pár týždňov, čo sa po dlhom trápení “porúčala” Hegerova vláda do politického neba (či skôr pekla), ale s tým, [...]

Fatálne zlyhanie povereného ministra Budaja ohrozuje desaťtisíce ľudí a strategické zásoby vody na Žitnom ostrove!

30.01.2023

Na základe radu zlých rozhodnutí Ministerstva životného prostredia pod vedením povereného ministra Budaja Vrakuňa, jej okolie a veľká časť Žitného ostrova ostane ohrozená toxickými látkami zo starej environmentálnej záťaže po bývalých Chemických závodoch Juraja Dimitrova (CHZJD). Environmentálna záťaž Vrakuňa – skládka CHZJD predstavuje jednu z najväčších a [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 231399x
Priemerná čítanosť článkov: 12856x

Autor blogu

Kategórie