Založ si blog

Súčasný manažment medveďa hnedého na Slovensku je doslova katastrofou

Rezort životného prostredia pod vedením exministra Budaja absolútne nezvládol manažment medveďa hnedého na Slovensku. Žiaľ, aj súčasne poverený minister Chrenko nekoná. Generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Dušan Karaska sa k incidentom ani nevyjadruje a nehľadá riešenia. Pritom denno denne vidíme, ako sa konfliktné situácie stupňujú, verejná mienka sa obracia proti ochrane prírody. Na vzostupe sú aj škodové udalosti spôsobené medveďmi, ktoré bývali v minulosti sporadické. Súčasný stav je zlý a neudržateľný, doslova katastrofický. Určite nechceme, aby nastúpila akási forma domoobrany, ktorej náznaky sa vo verejnom priestore už formujú.

Odborníci bijú na poplach, cez víkend sa udiali tri konfliktné situácie s medveďom hnedým a to iba za 24 hodín

Neuplynie hádam ani deň, aby sme v správach nemali informáciu o nebezpečných stretoch alebo útokoch medveďov. Bývalý minister životného prostredia Budaj sa tomu iba nečine prizeral. O jeho odbornosti hovorí sám za seba, už jeho zľudovený výrok, že medvede nezabíjajú ľudí, sú to vegetariáni. Žiaľ, ani súčasný minister životného prostredia to nezvláda. Dnes sa ľudia sa boja chodiť na prechádzky do lesov, ohrozujeme si vlastný cestovný ruch. Odborníci upozorňujú na to, že meteorológovia a vodohospodári žiadajú žiadajú ozbrojené sprievody na cestu do práce.  Ohrozovaní sú aj  lesníci, na svoju vlastnú pôdu sa boja chodiť aj poľnohospodári. V niektorých častiach Slovenska dokonca rodičia stavajú elektrické ohradníky, aby sa ich deti mohli pri domoch hrať.

Preventívne opatrenia sú nesprávne cielené a neúčinné

Treba to povedať na rovinu, preventívne opatrenia sú nesprávne cielené a neúčinné, rovnako tak aj činnosť zásahového tímu štátnej ochrany prírody, ktorý v posledných rokoch pracuje viac na svojom PR ako na skutočnom riešení problému s touto šelmou. Nehovoriac o tom, koľko finančných prostriedkov do tohto tímu nalial exminister Budaj, bez akéhokoľvek efektu. Nastavovanie pascí, občasné odchyty, plašenie, streľba gumovými projektylmi a hlavne rozhovory v médiách neprinášajú želaný efekt. Štát a ministerstvo nemôže navodzovať dojem, že chránený živočích je tu nad život a zdravie človeka a že si nevieme s týmto problémom poradiť.

Štát a ministerstvo musia nájsť efektívne riešenia

Štát je tu od toho, by našiel efektívne riešenia. Riešenie konfliktov s medveďom hnedým v našich obciach musí byť prioritnou témou v oblasti životného prostredia. Je nutná rýchla analýze súčasného stavu a následne príprava legislatívy, ktorá umožní cielený zásah do populácie medveďa hnedého. Riešenie vidím v stanovení “no go” zón, kde výskyt medveďa hnedého bude znamenať jeho okamžité vylúčenie z populácie. Aktívne sa musí komunikovať so samosprávou a otvoriť diskusiu s Európskou Komisiou pre hľadanie kompromisných riešení. Musí sa zaktualizovať program starostlivosti o medveďa hnedého, nastaviť systematický monitoring jeho populácie a efektívnejší manažment. Populáciu medveďa regulujú mnohé krajiny, spomeniem napríklad Švédsko, Fínsko, Chorvátsko, Slovinsko alebo Rumunsko.   Nehľadajme už výhovorky, ale riešenia, to, že tu máme problém, je nespochybniteľné.  

Roky 2020-2023 v ENVIROREZORTE – roky nenaplnených sľubov, odborných zlyhaní, neprofesionality, komunikačných vojen a netransparentných rozhodnutí

09.06.2023

Takto by sa dalo stručne zhodnotiť pôsobenie ministra Budaja (OĽANO/Demokrati) v rezorte životného prostredia v rokoch 2020 až 2023. Veľké vyhlásenia z roku 2020 sa premenili na zápach, ktorý bude z ministerstva ťažké vyvetrať dlhé roky. Je to už pár týždňov, čo sa po dlhom trápení “porúčala” Hegerova vláda do politického neba (či skôr pekla), ale s tým, [...]

Fatálne zlyhanie povereného ministra Budaja ohrozuje desaťtisíce ľudí a strategické zásoby vody na Žitnom ostrove!

30.01.2023

Na základe radu zlých rozhodnutí Ministerstva životného prostredia pod vedením povereného ministra Budaja Vrakuňa, jej okolie a veľká časť Žitného ostrova ostane ohrozená toxickými látkami zo starej environmentálnej záťaže po bývalých Chemických závodoch Juraja Dimitrova (CHZJD). Environmentálna záťaž Vrakuňa – skládka CHZJD predstavuje jednu z najväčších a [...]

Minister Budaj pochoval SLOVALCO

15.01.2023

10. január 2023 sa zapíše čiernymi písmenami do histórie Slovenska. V tento deň sa skončila výroba primárneho hliníka na Slovensku. Pointa je v tom, že išlo o jednu z najekologickejších výrob hliníka v Európe. Po predchádzajúcom augustovom utlmení výroby tak spolu s odstavením poslednej pece prišlo zároveň o prácu 350 (!) zamestnancov. Kontinuálna výroba hliníka sa [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 231761x
Priemerná čítanosť článkov: 12876x

Autor blogu

Kategórie