Založ si blog

Minister Budaj pochoval SLOVALCO

10. január 2023 sa zapíše čiernymi písmenami do histórie Slovenska. V tento deň sa skončila výroba primárneho hliníka na Slovensku. Pointa je v tom, že išlo o jednu z najekologickejších výrob hliníka v Európe. Po predchádzajúcom augustovom utlmení výroby tak spolu s odstavením poslednej pece prišlo zároveň o prácu 350 (!) zamestnancov. Kontinuálna výroba hliníka sa tak po 70 rokoch na Slovensku skončila.


Táto smutná udalosť rozprúdila odbornú a často nie veľmi kompetentnú debatu o tom či sa dalo tejto situácii predísť, alebo je SLOVALCO len jednou z obetí energetickej krízy.

Nuž, tu to treba pomenovať veľmi jasne. SLOVALCO je obeťou trestuhodnej nečinnosti tejto vlády! A ak to takto pôjde ďalej, mám obavu že budú nasledovať Košice, DUSLO Šaľa a tak ďalej.. Protivníci kompenzácii tvrdia, že nie je možné takto sanovať podniky a vytvárať nesystémové riešenia. Pýtajme sa však na to, aké systémové riešenia prináša táto vláda? Odpoveď je jednoduchá. Žiadne. Doba ktorú žijeme si vyžaduje mimoriadne riešenia.
V Environmentálnom fonde, ktorého primárnym príjmom sú výnosy z predaja emisných povoleniek na to financie sú. Vláda mala jednoznačne vytvoriť a podporiť mechanizmy, ktorými by v určitom časovom období vedela kompenzovať strategické, energeticky náročné a najmä ekologické výroby na Slovensku. Tak aby bola zachovaná výroba a sociálne istoty zamestnancov v danom regióne.


Najmä v týchto pohnutých časoch, kedy sme my všetci vystavení neistote, energetickej kríze a vysokej inflácii. Do legislatívy boli predložené viaceré návrhy, ktoré by umožnili zvýšiť a upraviť kompenzácie pre energeticky náročné podniky na úroveň EÚ, tie však do súčasnej doby neboli podporené. Pravda je len jedna, minister Budaj a celá vláda nechcela pomôcť Slovalcu a nechala ho padnúť. Tento podnik nie je prvý a pravdepodobne ani posledný. Ministrovi Budajovi zjavne neprekáža, že namiesto hliníka z ekologickej výroby sem budeme dovážať drahý a vysoko neekologický hliník z Číny s nesmiernou ekologickou stopou. Radšej bude navrhovať nové obmedzenia, poplatky, transformáciu priemyslu, ale to čo sme mali doma ochrániť nevie, alebo nechce. Je to cynické a farizejské.
Všetky tieto fakty len potvrdzujú naše tvrdenia, že minister (podobne však ako celá táto vláda) už dávno presluhuje.


Verím, že príchodom novej vlády, ktorej súčasťou by bola strana HLAS – sociálna demokracia budú kompenzácie pre tieto podniky upravené a SLOVALCO bude môcť naštartovať všetkých 226 elektrolytických pecí.

Súčasný manažment medveďa hnedého na Slovensku je doslova katastrofou

17.07.2023

Rezort životného prostredia pod vedením exministra Budaja absolútne nezvládol manažment medveďa hnedého na Slovensku. Žiaľ, aj súčasne poverený minister Chrenko nekoná. Generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Dušan Karaska sa k incidentom ani nevyjadruje a nehľadá riešenia. Pritom denno denne vidíme, ako sa konfliktné situácie stupňujú, verejná mienka sa obracia [...]

Roky 2020-2023 v ENVIROREZORTE – roky nenaplnených sľubov, odborných zlyhaní, neprofesionality, komunikačných vojen a netransparentných rozhodnutí

09.06.2023

Takto by sa dalo stručne zhodnotiť pôsobenie ministra Budaja (OĽANO/Demokrati) v rezorte životného prostredia v rokoch 2020 až 2023. Veľké vyhlásenia z roku 2020 sa premenili na zápach, ktorý bude z ministerstva ťažké vyvetrať dlhé roky. Je to už pár týždňov, čo sa po dlhom trápení “porúčala” Hegerova vláda do politického neba (či skôr pekla), ale s tým, [...]

Fatálne zlyhanie povereného ministra Budaja ohrozuje desaťtisíce ľudí a strategické zásoby vody na Žitnom ostrove!

30.01.2023

Na základe radu zlých rozhodnutí Ministerstva životného prostredia pod vedením povereného ministra Budaja Vrakuňa, jej okolie a veľká časť Žitného ostrova ostane ohrozená toxickými látkami zo starej environmentálnej záťaže po bývalých Chemických závodoch Juraja Dimitrova (CHZJD). Environmentálna záťaž Vrakuňa – skládka CHZJD predstavuje jednu z najväčších a [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 230929x
Priemerná čítanosť článkov: 12829x

Autor blogu

Kategórie